Har du helt styr på protokolhåndtering

Har du helt styr på protokolhåndteringen, når du udvikler services?

Når man udvikler services, sker det desværre alt for ofte, at man uforvarende får syet jakken fast i huden.

En gammel talemåde, der jo illustrerer, at protokolhåndtering skal varetages i et tyndt lag. Og hvad vil det så sige?

Dine services skal gøres tilgængelige

Udvikling af services skal altid tage udgangspunkt i det forretningsmæssige behov (det har vi tidligere underholdt lidt om i det her indlæg) – og så skal dine services selvfølgelig gøres tilgængelige på en eller anden måde. Det sker i reglen med dagens mainstream protokol; i forgårs var det CORBA, i går SOAP services, i dag REST, lige om lidt måske gRPC – og i morgen er det nok noget, vi ikke kender endnu.

Men uanset hvilken protokol, der giver mest street credit hos de yngre kolleger og hitter på StackOverflow, så skal man holde sig for øje, at substansen – det forretningsmæssige – ikke ændres bare fordi, der kommer en ny måde at snakke med servicen på. Og nu kommer vi til det med jakken…

Protokolhåndteringen skal varetages i et tyndt lag

Den forretningsmæssige service skal ikke ændres, bare fordi man skifter protokol. Derfor skal protokolhåndteringen varetages i et tyndt lag, der let kan udskiftes eller suppleres uden behov for at ændre på implementeringen af forretningslogikken.

Det er et fint eksempel på Single Responsibility Principle, der lidt forenklet siger, at der kun må være én årsag til at ændre i en komponent: Skal servicen udstilles med en ny protokol, skal der ikke ændres i forretningslaget – og en ændret implementering i forretningslaget skal ikke ændre på, hvordan data transporteres.

Lidt på samme måde som, at behovet for at skifte jakke eller tage en ekstra trøje på helst ikke skal give bekymringer om, hvorvidt huden nu kan holde… ?

Morten Hauch

Mail: mha@openminds.dk
Mobil: +45 3023 7021

Læs mere

Seneste blogindlæg

Er ny teknologi ét skridt frem og to tilbage?

Danske virksomheder kan trække rigtig meget forretningsværdi ud af deres eksisterende it-setup uden at skulle investere i en masse ny teknologi. Men ny teknologi som fx AI og big data er blevet så hypet, at virksomhederne bliver i tvivl, om det overhovedet er muligt at udnytte data uden et CERN-lignende arrangement.

Giv jeres legacy-system en agil skygge

Legacy-systemer bliver ofte set som den tunge arv fra fortiden. En arv man gerne vil slippe af med på samme måde, som man ønsker at slippe af med en jernlænke og kugle om anklen.

Men legacy-systemet er også en værdifuld arv, man ikke kan eller vil leve uden. Årtiers investeringer i specialiseret systemudvikling fokuseret på én virksomheds (eller branches) behov kan ganske enkelt ikke erstattes med noget, der når legacy-systemet til sokkeholderne.