19th Ave New York, NY 95822, USA

Vores Elnet – Integrationsplatform åbner hos Vores Elnet

Integrationsplatform åbner for data i alle formater hos Vores Elnet

En kompleks og uoverskuelig udbudsopgave blev meget mere enkel end frygtet, da Vores Elnet udskiftede 80.000 elmålere. Openminds byggede en integrationsplatform, som gav leverandør-uafhængighed, fleksibilitet og mulighed for at modtage data i alle formater

Slitage, forældet teknologi og nye lovkrav gør det nødvendigt for elselskaberne at udskifte elmålere med jævne mellemrum. Vores Elnet, som leverer strøm til det meste af Fyn, stod i sensommeren 2020 overfor en kæmpe opgave med at udskifte 80.000 af selskabets 220.000 målere.

”Med udskiftningen af de mange målere kiggede vi ind i en kompleks udbudsopgave med flere mulige leverandører,” indleder Stig K. Bøgelund, Chef for Installation og Måleteknik hos Vores Elnet.

”Hver leverandør af målere kører med sine standarder og systemer, så en af de helt store udfordringer var at sikre, at vi kunne modtage data med elaflæsninger fra de nye målere i vores forskellige modtagesystemer. Vi stod derfor overfor at skulle udarbejde et omfattende udbudsmateriale med krav og specifikationer til integrationer, snitflader og formater.”

Udveksling af data mellem gamle systemer

Systemlandskabet hos Vores Elnet omfatter tre store, centrale systemer med en række undersystemer rundt om, fortæller Peter Hansen, der er it-systemansvarlig og teknisk projektleder hos Vores Elnet.

”Hjørnestenen er vores system til måleraflæsninger og vores GIS-system, hvor vi har et visuelt overblik over vores samlede ledningsnet på Fyn. Vi vil gerne have adgang til mange af vores data i begge systemer. Det kræver, at vi kan ensarte og transformere data mellem systemerne, og at vi har styr på, hvilket system der ejer master record.”

”Ovenikøbet er mange af vores systemer gamle, med meget begrænsede interfaces og uden API’er eller andet,” siger Peter.

”Vi havde hørt i branchen, at Openminds er solide it-håndværkere, der er virkelig dygtige til at navigere og bygge integrationer i komplekse systemlandskaber, så vi tog kontakt til dem. Opdraget fra vores side var, at vi stod overfor udfordringer med at få leveret data ind i vores forskellige modtagesystemer, og at vi ønskede at blive mere leverandør-uafhængige i vores it-setup.”

Har I brug for fleksibilitet i jeres systemlandskab?

Integrationsplatform giver fleksibilitet i systemlandskabet

Openminds’ løsning var at afkoble systemernes indbydes sammenhænge og afhængigheder og bygge en integrationsplatform. Integrationsplatformen fungerer som mellemmand til at oversætte og formidle relevante informationer til de relevante systemer fremfor at binde systemerne sammen på kryds og tværs i en giftig cocktail af spaghettiintegrationer.

Pludselig blev det meget enkelt at lave kravspecifikationen til de 80.000 nye målere:

”I udbuddet kunne vi nøjes med at beskrive de standarder, målerne skal køre på – hvordan og i hvilket format, data bliver afleveret til os, er ligegyldigt. Hvis en leverandør foretrækker at sende os alle oplysninger samlet i en flad fil over en ftp-server, kan han gøre det – så oversætter og videresender vores integrationsplatform de relevante oplysninger til vores forskellige systemer,” fortæller Peter.

Vi er uafhængige af vores leverandører

”Vi sparede timer og dage på at beskrive i detaljer, hvordan leverandørerne skulle skræddersy en integrationsløsning til lige præcis vores systemer. Men vigtigere endnu, så giver det os frihed og uafhængighed fra vores leverandører. Fordi systemerne er afkoblet, kan vi udskifte komponenter og systemer, uden det influerer på vores datastrømme. Integrationsplatformen giver os dynamikken til at efterkomme forretningens ønsker,” fastslår Stig.